Önvallomások a hófehér falakon

 

A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ szervezésében, szeptember 29-én, az „Életet az éveknek” Ajka Városi Nyugdíjas Klubok Egyesülete Harmónia Klub tagjainak alkotásaiból mandala kiállítás nyílt a Városi Múzeum Fotógalériájában.

Hazánkban sokan hódolnak a mandala készítés szenvedélyének. Aki megérzi, megérinti a mandalák színvilágát, abban felébred az alkotni vágyás ösztöne. Kiváló terápiás hatása van az önbizalom és önértékelés terén, megerősítést kapsz saját belső csodádról. A mandala a kozmosz, a különféle hindu istenek buddhista vallási ábrázolása, elkészítési folyamata egy meditatív szertartás. A mandala szó szanszkrit eredetű, jelentése kör, mások szerint az elme. A keleti és a nyugati kultúrákban, díszítőművészetekben sokszor használják. A barlangrajzokon, 7-8 000 éves mezopotámiai mintákban, inka, maja, buddhista, kelta, arab művészetekben, a templomépítészetben mindig megtalálható. A színeknek nagy szerepe, jelentősége van. A fehér a megkönnyebbülést, sárga a barátságot, kék az elégedettséget, a bíbor az emberszeretetet, bölcsességet, zöld a növekedést, rózsaszín az érzékenységet, gyógyulást, ezüst a természetfölötti képességet jelenti.

Egy mandalát nem lehet elrontani, abban a mindenkori érzelmeinknek megfelelően magunkat adjuk. Így aztán nem véletlen az, hogy a tárlaton megtalálhatjuk a háromévestől a nyolcvankét éves alkotók munkáit is.

A megnyitón közreműködő Jubilate Női Kar által megszólaltatott dalok szépen hangzottak a domb gesztenyefáinak szomszédságában. A Csényiné Berkovics Ildikó tanárnő által tolmácsolt Aranyosi Ervin: Fesd színesre a napod! című gyönyörű vers mintha csak erre a tárlat megnyitóra íródott volna:

/„Színezd ki a szürke képet, amit reggel kaptál, /jó lenne, ha világodnak szép színeket adnál./ Kiélveznél minden percet, alkotóvá válnál,/ s minden egyes színes napot szíveddel csodálnál! „/

Érdemes felballagni az őszi ruhába öltözött templomdombra, ahol a múzeum nyitvatartási idejében minden látogatót szívesen látnak.

Hozzászólás:

hozzászólás