December 13-án Luca, Lúcia-nap

A Lúcia név a lux szóból ered, fényességet jelent, s mivel ez a téli napforduló napja, ekkor legrövidebb a nappal. Ahhoz, hogy elegendő fény legyen az otthonokban a hosszú éjszakás napokon, kigyúlnak a fények.

 E nap szokásai nem köthetőek Szent Lúciához.

Luca, Luca, kitty-kotty,

Tojjanak a tiktyok!

Kolbászuk olyan hosszú legyen, mint a falu hossza,

Szalonnájuk olyan széles legyen, mint a mestergerenda,

Zsírjuk annyi legyen, mint kútban a víz!

Annyi pénzük legyen, mint a pelyva,

Annyi csirkéjük legyen, mint a faszál,

Annyi tojásuk legyen, mint égen a csillag!

Luca, Luca, kitty-kotty,

Tojjanak a tiktyok!

A néphitben előforduló Luca gonoszkodó, rontó, büntető, kitalált lény. Napjához tilalmak kapcsolódnak, tilos fonni, kenyeret sütni, mosni, kölcsön adni, mert az elvitt dolgok mind a boszorkányok kezére kerülhetnek. Nem volt szabad varrni sem, mert ezzel a háziasszony bevarrja a “tikok monyát”.

Ezen a gonoszjáró napon a boszorkányok, bűbájosok, rontó lények szabadon tevékenykedhettek és “tevékenykednek”, s bosszúságot okozhatnak az embereknek, állatoknak, ennek elkerülésére fokhagymával kell kenni az ajtó, ablak félfákat. A rontások ellen célszerű söprűket az ajtó elé keresztbe tenni, őrizni, nehogy a boszorkák használni tudják.

Luca napján kell hozzálátni kilenc fából a Lucaszék készítéséhez.  Ha erre az alkalmatosságra a karácsony éjféli szentmisén a gazda feláll, megláthatja a boszorkányokat, azok könnyen felismerhetőek, mert ilyenkor szarvat növesztenek, és szájukból lángot lövellnek.

Legnépszerűbb népi szokás a férj jövendölés, ennek több formája van, például, “Ha Luca napon a hajadon a disznóólhoz megy, s abba egy jó nagyot belerúg, ilyenkor ahányat röffent a disznó, annyi esztendő múlva kötik be a lány fejét.

Hozzászólás:

hozzászólás