AJKA, … ahol születtünk, ahol élünk (14.)

Borsos park, benne a városi múzeum  a Borsos-teremmel

BORSOS MIKLÓS  ALKOTÁSOK A VÁROSBAN   (1906.- 1990.)

Szobrász, grafikus Nagyszebenben születetett. Munkácsy-, Kossuth díjas, kiváló- érdemes művész önképzés útján tanul itthon, majd Olaszországban és Fraciaországban.

.1933-ban kőszobrászattal kezdett foglalkozni, később rézdomborítással, rézmetszéssel. A Képzőművészeti Főiskolán tanít. Számos köztéri szobra van. Nyaranként Tihanyban dolgozott. Ajkával 1972-ben, került kapcsolatba. Önálló kiállítási anyagát a Ajka Városi Múzeumnak ajándékozta.

Flóra

A Szabadság tér kedves színfoltja a mester bronzból készített Flóra szobra mely szerényen megbúvik, szinte beleolvad korábban az örökzöld tuják, majd új helyén a beton rengetegbe, mint ahogyan a hajdan volt a szülői ház is tette a Torna-patak ágak alkotta szigeten a Lipót közben, majd a Hősök terén.

Borsos Miklósnak, aki a város díszpolgára, Fekete Istvánról készített mellszobrot, melynek avatási ünnepségét 1980, június 25-én tartották az íróról elnevezett szigeten. Az író  ezzel az aktussal az író lelkületének egy darabja, közel negyven év után visszatért Ajkára .

Ajkára. 1978-ban lett felállítva a mester szoborkútja a Delfines kút

Iskolát, teret neveztek el róla. A Városi Múzeum és Fotó Galériában kialakított emlékszobában bemutatott alkotások, személyes tárgyai, munkaeszközei vallanak mesterségbeli tudásának magas fokáról.

Ívó-kút a városközpontban

 

Hozzászólás:

hozzászólás